Ramazan ALAGÖZ

Ramazan ALAGÖZ


Kahta halkı nasıl bir belediye başkanı istiyor?

07 Şubat 2022 - 13:26

Kahta halkı nasıl bir belediye başkanı istiyor?
2024 Yerel Seçimler yaklaştıkça Kahta genelinde Belediye Başkanlığı aday adaylığı için isimlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Belediye Başkanlığını düşünenler bu yazıyı iyi okusun!

Yine bir seçim daha yaklaşıyor ve tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilimiz ve Kahta ilcemiz 2024 te  yapılacak yerel seçim atmosferine girmiş bulunmaktayız, Seçim sathına girdiğimiz son 2 yılına artık yine onlarca aday adayı çıkacak ve dahada çıkmasını bekliyoruz bende varım diyecek. Ya lütfen Allah rızası için böyle bir göreve talip olmadan önce kendinizi bir sorgulayın... 

Önce Aday Adaylarına...

Ricamız şudur ki, aday adayı olacak kişiler öncelikle kendi süzgeçinden kendilerini geçirsinler ve sonra karar versinler.

Ben bu görevi layıkıyla yapabilirmiyim? Bu sorumluluğun ve vebalin üstesinden gelebilirmiyim? ... Ne kadar donanımlıyım? ... Talep ettiğim yeri ne kadar tanıyorum? Ne gibi projelerim var...

Vatandaş: Eski siyasetçi olmasın, Liyakat, Mütevazilik, Gönül Adamı ve Orjinal Kahtalı olmasını istiyor...

Kahtalı çoğu seçmenin kafasındaki Belediye Başkanı portfeyinde: "Eğitimli, Kültürlü, Güleryüzlü, Sabırlı, Mütevazi, Çalışkan, Sorumluluk Sahibi, Fedekar ve Kahtalı olması istenirken ayrıca daha önce seçilmiş ama sonra ve şu yada bu şekilde denenmiş siyasileri asla ve asla karşılarında görmek istemiyor..."

Belediye başkanı bir kentin şehri eminidir. Eskilerde başkan seçildiğinde kentin anahtarı şehri emin olarak belediye başkanlarına teslim edilirmiş. 

Günümüzde artık belediye başkanına şehrin patronu deniliyor. Peki nasıl bir Belediye Başkanı istiyoruz? Çok kıymetli Kahtalılara vatandaşlara sorduğumuzda genelde aldığımız cevap şu: "Allahtan korkan kuldan utanan Vicdanı Olan, İlmi İrfanı Olan, Kahtalı olup Kahta halkı Tanıyan Yöneticiler İstiyoruz..." Peki şimdi gelin bunu biraz açalım.

Öncelikle vefanın şehrimizde unutulmadığını göstermek için tüm bu güne kadar Kahta'da gelmiş geçmiş il, ilçe ve belde belediye başkanlarımızı saygı sevgi hürmetle yad ederek yazımıza başlıyoruz...

2 yıla kadara  yerel seçimler öncesi Kahta halkı nasıl bir belediye başkanı istediğini ortaya koydu.

Kâhta gündemin adresi www.kahtamanset.com Muhabiri olarak sokak sokak gezdik ve Kahta halkının sorunlarını dinleyerek,  nasıl bir belediye başkanı istediklerini sordu. Halkın sorunlarının halkla çözülmesi gerektiğini düşünen Kâhta halkı; “Her şeyden önce halka yakın bir başkan olmasını istiyoruz. Başkanlar bir proje yaparken halkında onayını almalı, halk istediğinde başkana kolayca ulaşmalı diyerek, “Görevini iyi yapan, çalışkan, her şeyden sorumlu olan, halkını düşünen, insanların sıkıntılarını dinleyen, belediyesine bakan, Kahta'nın gerçek yüzünü gören, şehri için uğraşan, eksikleri gören bir başkan istiyoruz. “ dediler

-Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır.

-Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir. Üretici bir zekaya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir. Ulaşılabilir olmalı. Hayalleri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır. Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir.Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

-Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Bunlarla ilişkiye girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir. İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. İmkansızlık bahanesine sığınmamalıdır. Bahaneleri olan değil projeleri olan başkanlık için çıksın...

-Toplumun ortak ihtiyacını, toplumdan aldığı yetki ve toplumun kaynaklarını kullanarak karşılamaya çalışması gereken Belediye başkanları, bir süre sonra topluma hizmeti değil, kendi varlığını sürdürmeyi, kendisini garantiye almayı tercih etmektedir. Bunun tabi sonucu olarak ta topluma güvenmeyen hantal bir bürokratik yapı ortaya çıkmaktadır. Bu amaç değişmeli asıl amaçları topluma hizmet etmek ve bu hizmeti etkin verimli ve kaliteli olarak sunmak olmalıdır.

-Kapısını halka açık tutmalıdır. Halkın içinde olmalıdır. , halkla kaynaşan insanlar olmalıdır. Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan ve sevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen vizyon sahibi, sosyal faaliyetleri olan biri olmalıdır.

-Belediye başkanı çalışkan ve cesur olmalı. Olayların üstüne cesaretle gitmeli. 

-Çağdaş toplumların en önemli nitelikleri kentleşmeyle doğru orantılıdır. İyi bir kentleşme, iyi bir yönetimden geçer. Bu da kısaca belediye başkanı ve ekibi demektir. Belediye başkanı bir kentin bel kemiğidir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceği, ortaya koyacağı vizyon ile belirlenecektir. 

-Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu nedenledir ki; belediye başkanının vizyonu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli prensip ve kuralları olmalıdır. Hizmetine talip olduğu kentin,  sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır. Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmelidir. 

"Bu vasıfları taşımayan, denenmiş, eskimiş, bir çok kez adaylık denemiş ama olmamış,  kişi yada kişiler artık bu süreçte kesinlikle boy göstermemelidir. Hem kendisi için hemde şehri için artık TAMAM da demesini bilmelidir."

İşte ideal bir belediye başkanında olması gereken özellikler:
1-Çalışkan olmalı: İyi bir belediye başkanı kurumun en büyük mülki amiri olmanın verdiği rahatlıkla mesaisinden çalmamalı. Aksine 08.00- 17.30 mesaisi yerine 06.00- 22.00 gibi günün önemli bölümünü kapsayan bir çalışma mesaisine sahip olmalı.
2-Güler yüzlü olmalı: Belki en önemli madde bu. Çünkü hiçbir belediye başkanı sadece çalışkan olmakla halkın gönlünü fethedemez. Aynı zamanda iyi bir belediye başkanının gözlerinin içi gülmeli, samimi olmalı...
3-Hayalleri olmalı: Bir belediye başkanı yaşanan kenti değiştirebilmek için “nasıl bir kent istediğine dair hayalleri” olmalı. Birilerine ütopya gibi görünen hayaller ile kente yeni bir ruh verebilmeli. Tabi bunu yapabilmek için kentini her açıdan çok iyi tanımalı.
4-Cesur olmalı: Tabi ki iyi bir belediye başkanı bu hayallerini gerçekleştirebilmek için çıktığı yolda karşılaşacağı engelleri aşabilmek adına cesaret sahibi olmalı. Günü değil, sonuçları düşünerek hareket edebilmeli.
5-Vatandaşa dokunmalı: Ne demek bu biraz açalım… Toplumumuz çeşitli sosyolojik, ekonomik, ideolojik katmanlardan ve gruplardan oluşuyor. İyi bir belediye başkanı her gruba duyarlılıklarını anlayarak katkı sunabilmeli. Örneğin, muhafazakarlar için camilere hizmet etmeli, kandillerde hayır yapmalı, Cumhuriyetçiler, milliyetçiler ve ulusalcılar için milli bayramların coşkusunu kentte en iyi şekilde yaşatmalı, modernistler için özgülük alanları, sporseverler için spor imkanları, yaşlılar, kadınlar, yoksullar ve çocuklar için koruma, sağlık, mesleki katkılar sunmalı. Üstelik bunları yaparken de mutlaka samimi olmalı. Her birey belediye başkanında kendinden bir parça bulmalı. Ötesinde halkın ne istediğini çok iyi anlamalı.
6-Bilimsel analizlere göre eksikleri belirlemeli: İyi bir belediye başkanı çalışmalarına yön verirken kendi zekâsından önce bilime güvenmeli. Yapılan anket araştırmalarıyla eksikleri ve öncelikleri görmeli ve buna uygun çalışmalar yapmalı.bu saydıklarımıza, sahip biri ise aday olmalı..bitti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum