Ramazan ALAGÖZ

Ramazan ALAGÖZ


Pandemi Süreciyle Birlikte Gelen Zamlar!!!

01 Mart 2022 - 18:24


Pandemi Süreciyle Birlikte Gelen Zamlar!!!
Hayatın her geçen gün zorlaştığı bu dönemde insanların tek derdi, “Acaba nasıl geçinebilirim?” kaygısı oldu. Ülkemizde son yıllarda artan zam oranları karşısında insanlar geçinemez bir duruma geldi. Birçok aile bu zamlardan dolayı pazara gidemez oldu.
Böylesine zamların olduğu dönemler 90’lı yıllarda rastlansa da son 20 yılda böylesine zam oranlarının ürünlere yansıdığı pek fazla görülmüş bir durum değil. Günümüzde insanlar hayatlarından mutlu olmadıkları gibi bir umut içerisinde değiller.
Bunun sebebi artık zamların ürünlere günlük yansıması sonrasında oluşan alım gücünün düşmesidir. Bu durum nasıl son bulur bunu bilende yok. Bir şekilde bu zamların durması gerekiyor. Aksi takdirde insanların yaşam mücadelesi daha da zorlaşacaktır.
Keşke ülkemizde bu kadar hayat pahalılığı olmamış olsa da bizlerde bu kadar karamsar olmazsak. Geçen günlerde Adıyaman’ın Kahta ilçesinde karşılaşmış olduğum hurda toplayarak ailesinin geçimini sağlayan bir kişinin acı sözleri beni derinden etkilemişti.
Bu kişi ailesinin nafakasını çıkarmak için Kahta’nın sokaklarını kilometrelerce yürüyerek hurda toplamaya çalışıyor. Ancak gün boyu hurda için gittiği sokaklardan eli boş dönüyor. Bu kişi ile yolda karşılaştığımda ayak üstü sohbet etmiştim.
Fakat gün boyu yol yorgunu olan bu emekçinin evine ekmek götürmediği için sarf ettiği sözler beni ziyadesiyle etkilemişti. Bu gibi acı olayların yaşanması insanı derinden üzüyor. İnsanlarımız bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmek adına hayat mücadelesi veriyor.
Bu hayat mücadelesinde zamlarla karşılaşan insanlarımız hayal kırıklığıyla karşılaşıyor. Umarım bu zamlar bir şekilde son bulur Yoksa insanların alım güçlerinde yaşadıkları zorluğun boyutunu düşünmek bile insanı derinden etkiliyor.
90’lı yıllarda gerçekten de alım gücü yoktu. Hayat o dönemlerde o kadar zordu ki; çocuklara bayram kıyafeti almak bile ailelere zor geliyordu. 2000’li yıllarla birlikte o günler geride kaldı. Ve insanların hayat standardı arttı. Hatta insanlarımız artık ev, araba alabilecek duruma gelmişti.
Böylesine bir yaşam standardı yakalandığı bir dönemde herkes hayatından memnundu. Çünkü insanın evinde çorbası pişerse, borcu olmazsa ondan mutlusu yoktur. İşte o günleri hatırlayınca toplumun ne kadar mutlu olduğu her zaman aklıma gelir.
Fakat dünya genelinde pandeminin yayılmasıyla birlikte adeta hayat felç oldu. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde pandemiden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı. Bu sürecin son bulmaması hayatı halen olumsuz yönde etkiliyor.
Umarım bir gün bu pandemi süreci tamamıyla biter de insanlar yine o eski günlerindeki gibi yaşamlarını sürdürürler. Pandemi ile birlikte hayatımızda pekte alışık olmadığımız durumlar hayatımıza girdi.
İnsanlar artık kabalık ortamdan uzak dururken, bu virisün korkusu hepimizi etkiliyor. Bugünlerde bile ne kadar dikkat etsem de benimde Covid 19 testim pozitif çıktı. Bu hastalığa yakalandığım andan bu yana öksürükten neredeyse nefes alamıyorum.
Bir şekilde bizlerde bu hastalığı yeneceğiz. Fakat önemli olan bu hastalığa karşı tedbirleri almaktır. Aşı konusunda mutlaka uyarılara dikkat edilmeli, sosyal mesafe konusunda uyarılara herkes uymalıdır. Eğer toplum olarak kurallara uyarsak bizlerde daha sağlıklı bir yaşamı sürdürmüş oluruz.
İçinde bulunduğumuz pandemi süreci hayatımızı her şekilde olumsuz yönde etkiledi. Umarım bu günler bir şekilde son bulur. Hayat pahalılığı da normal seyrine döner. Yoksa insanların yaşamlarında mutlu olduğunu düşünmek çok zor.
Ülkemizi seven bireyler olarak bu badirelerin bir şekilde atlatılacağını düşünüyorum. Ancak bu süreçte insanların yaşamlarını sürdürmeleri oldukça zor. Gündelik işlerde çalışan birçok insan bu pandemi sürecinden oldukça olumsuz yönde etkilendi.
Bu insanlar çoğu zaman evlerine ekmek bile götüremediler. Yani insanın hayatta en zor durumu işsiz kalmasıdır. İş olanağı olan insanlar mutlu bir yaşam sürdürürken, işsiz insanların ruh halini çok iyi anlıyoruz.
Hayatın yeniden normalleştiği, zamların olmadığı günlerin olduğu bir dönemde yaşam standardı da artmış olacaktır. Dua edelim bu pandemi süreci son bulsun. Hayat yeniden normale dönsün. Hasılı bu toplum pandemi sürecinden çok etkilendi. Etkilenmeye de devam devam ediyor.
Ramazan Alagöz
[email protected]
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum